Naša vízia a náš tím

Eviana je vzdelávacia organizácia poskytujúca holistickú environmentálnu výchovu a vzdelávanie. Zameriavame sa na jednotlivcov, skupiny a komunity starajúce sa o deti a mládež. Sprevádzame svojich klientov počas celého procesu pozitívnych zmien, ktoré uskutočňujú vo svojich životoch a v životnom prostredí. Motivujeme, inšpirujeme, napomáhame k takýmto zmenám a ponúkame nové a zaujímavé riešenia.

Ponúkame produkty „ušité na mieru“ podľa potrieb, predstáv a očakávaní cieľových skupín v súlade s prírodnými zákonmi a záujmami Zeme.

Prostredníctvom výchovy a starostlivosti o deti tvoríme budúcnosť národa, civilizácie a planéty. Aké poznanie, postoje a návyky im odovzdávame, svedčí aj o našej sebaúcte, o láske k životu a zodpovednosti k tomu, čo nám bolo zverené. Dieťa a všetko, čo s ním súvisí, je preto pre nás stredobodom pozornosti.

Eviana vyznáva tieto kľúčové hodnoty:

  • podpora života a zdravia,
  • dieťa ako boží dar,
  • bezpodmienečná láska,
  • harmónia,
  • sloboda,
  • komunita,
  • spolupráca a participácia,
  • človek ako dokonalá bytosť a súčasť stvorenia,
  • bezpečie a istota,
  • blahobyt, prosperita a hojnosť pre všetkých,
  • príroda a vzťah k Zemi.

Sme otvorení pre každého. Avšak neakceptujeme extrémistické názory a neprikláňame sa k žiadnemu náboženstvu.

Spolupracujeme so školami, vzdelávacími inštitúciami všetkých typov a stupňov, rodičmi, deťmi a mládežou, podnikateľskými subjektmi a samosprávami.

Našim cieľom je vytvoriť sieť spokojných partnerov a užívateľov našich vzdelávacích služieb a spolupracovať so zastrešujúcimi environmentálnymi vzdelávacími organizáciami a štátnymi, verejnými i neverejnými inštitúciami.

Náš pracovný tím tvoria ľudia, pre ktorých je práca v Eviane zmysluplnou činnosťou. Majú priestor pre kreativitu a uskutočňovanie vlastných snov, napĺňanie ambícií či životného poslania.


Tím

Ing. Paulína Urdová

lektorka, metodička

Študovala som Rádiotechniku na TU KE. V tom čase som prechodila takmer všetky pohoria na Slovensku, nazrela do tajomných slovenských jaskýň. Na škole naučená logika a spájanie jednotlivých súčiastok do fungujúceho celku (rádiostanice) mi umožnilo lepšie pochopiť širšie súvislosti napr. pri kompostovaní, dôvody pre minimalizáciu odpadu a iné environmentálne vzťahy. Vážim si pôdu ako drahocenný základ, z ktorého pochádzajú všetky potraviny. Záhrady, ktoré napomáham tvoriť, sa stávajú šperkami na šatách Zeme. Šprtaním sa v rôznych „alternatívnych“ vedách som dospela k poznaniu, kto som, čo ma baví, z čoho mám najväčšiu radosť. Som lektorkou environmentálnej výchovy. Otváram srdcia, motivujem, inšpirujem, aby som po Zemi mohla kráčať spolu s vami.

E-mail: paulina.urdova@eviana.sk, Mobil: 0902 227 258


Mgr. Laura Martinková

lektorka

Vyštudovala som environmentálny manažment na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, potom som zistila, že som veľmi zlá sekretárka, následne som si spravila kurz bezpečnostného technika, aby som sa mohla vrátiť k environmentalistike, ktorá ma napĺňa. Som manželka, dcéra, sestra, teta, pestovateľka, experimentátorka, lektorka, človek s otvorenými očami, ušami a srdcom, ktorý sa vie pre zmysluplné veci hlboko nadchnúť. Zaoberám sa dopadom našich odpadov v každodennom živote na životné prostredie, ľudí okolo nás, ľudí na druhom konci sveta…Aj pre toto všetko ma triedenie odpadu nebaví a preto ho radšej nevytváram. Veď život bez zbytočného odpadu je oveľa jednoduchší a zároveň nás núti rozmýšľať a posúvať svoje hranice. Keď to dokážem ja, určite to dokážete aj vy a rada Vám pri tom pomôžem ?.

E-mail: laura.martinkova@eviana.sk, Mobil: 0902 531 704


RNDr. Mária Gramatová

lektorka

Som mama, manželka, opatrovateľka prírodnej záhrady. Zaoberám sa životným štýlom, ktorý vedie k harmónii. Mám dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravej výživy (makrobiotika, vegetariánstvo, vegánstvo, vitariánstvo); v permakultúre a prirodzenom poľnohospodárstve. Vyštudovala som prírodné vedy, a doplnila štúdium o pedagogické minimum, s cieľom posúvať získané informácie ďalej. Pracovala som ako samostatný vedecký pracovník na UVL, na SAV. Následne som absolvovala úvodný kurz permakultúrneho dizajnu a to bol prvý krok k zmene. Splnila som si sen a odišla aj s rodinou z veľkomesta na vidiek, kde veľkú časť roka venujem čas našej záhrade, ktorá nás učí aj vychováva. Niekoľko rokov som pracovala ako konzultantka v projekte Zelená škola, kde som objavila čaro zážitkového učenia. Sledovanie kolobehu života v prírode ma naučilo pokore. Každý deň je pre mňa malým zázrakom a tak sa snažím urobiť ľudí okolo seba šťastnejšími, napríklad aj krásou v našej záhrade. Snažím sa o zvýšenie ekologického povedomia v obci kde žijem a vychovávam svoje deti k láske k životu.


Ing. Róbert Gramata

lektor

Som otec, manžel, staviteľ a vynálezca v prírodnej záhrade. Svojím vnútorným rastom chcem motivovať aj okolie. Mám dlhoročné skúsenosti v konzumácii zdravej výživy (makrobiotika, vegetariánstvo, vegánstvo, vitariánstvo) a v permakultúrnom prístupe k životu. Som živým príkladom, že sa to dá prežiť bez ujmy. Vyštudoval som elektrotechnickú fakultu na TU v Košiciach. Pracoval som ako programátor a analytik v IT firme. Absolvoval som kurz permakultúrneho dizajnu a niekoľko podobne zameraných kurzov. S manželkou sme si splnili spoločný sen a mesto vymenili za dedinu, kde získané teoretické vedomosti testujeme v praxi. Projektujem a konštruujem zariadenia, ktorých používanie vedie k úspore prírodných zdrojov. Rád sa venujem fyzickej práci v prírodnej záhrade. Voľný čas trávim v prírode a snažím sa viesť k tomu aj svoju rodinu.


RNDr. Martina Lukáňová

správa web stránky, Inovatívne vzdelávanie

Som človek hľadajúci odpovede na to, čo je pre tento svet najlepšie. Zaoberám sa trvalo-udržateľným spôsobom života, čo zahŕňa tehotenstvo, pôrod, výchovu detí, ich vzdelanie a dopad našej spoločnosti na svet. Mám dlhoročné skúsenosti s ochranou prírody a chcela by som toto sprostredkovať nasledujúcim generáciám – našim deťom a ich deťom. Vyštudovala som biológiu, špecializáciu zoológiu a doplnila som si kvalifikáciu o pedagogické minimum. Po niekoľkých rokoch strávených na vysokých školách na Slovensku som si chcela vyskúšať prácu v teréne a odišla som ako dobrovoľník do Peru. Po návrate som začala pracovať v ochrane prírody, kde pracujem dodnes. Počas tehotenstva a materských dovoleniek som pomáhala organizovať prednášky a premietania filmov pre OZ Ženské kruhy, ktoré sa snažia o to, aby slobodná voľba, dôstojnosť a rešpektovanie ženy pri pôrode boli samozrejmosťou. Keď sa mi narodili deti, tak som sa viac začala zaujímať o to, aké vzdelanie sa im dostane a urobila som si trojročný kurz Montessori pedagogiky. V Montessori pedagogike mi chýbalo to, že deti sa málo pohybujú po vonku a tak som sa začala zaujímať o lesné kluby. Ako dobrovoľník pracujem aj ako konzultant v Zelenej škole a v environmentálnej oblasti sa stále ďalej vzdelávam. Zistila som, že všetko na svete je navzájom prepojené a čokoľvek som začala robiť, tak ma to vždy priviedlo naspäť k prírode.


Mgr. Magdaléna Mareková

predsedníčka Správnej rady, správca facebookovej stránky

Študovala som učiteľstvo 1. stupňa na PF PU. Absolvovala som školenia zamerané najmä na informatiku a environmentálnu výchovu. Kým som odišla na materskú dovolenku, tak som učila na základnej škole a pracovala ako konzultantka v programe Zelená škola.

S priateľmi sme založili občianske združenie DEKIŇA, v ktorom sa venujeme najmä vzdelávaniu v rôznych podobách. Rada spájam ľudí a baví ma „vymýšľať“ a realizovať projekty. Zaujímam sa o alternatívne a inovatívne prístupy vo vyučovaní. Vo voľnom čase čítam, brnkám na gitare, túlam sa a fotografujem, tvorím, alebo sa „šalím“ s deťmi.