Prírodné záhrady

Prírodné záhrady, záhrady bez chémie, permakultúrne záhrady sú miesta, kde sa učíme, zdelávame a vychovávame priamo v teréne. Jasné, nejaká teória tomu bude predchádzať, vždy však za nami ostáva hotové dielo. Záhradný prvok, záhradný dizajn, výsadba alebo vysiaty záhon.

V tejto časti je ponuka kurzov, workshopov a seminárov.

Sú určené pre verejnosť alebo pre zmiešané skupiny žiakov a dospelých (pedagógov, nepedagogický personál, rodičov a starých rodičov)

Min. 3, max. 6 vyučovacích hodín v 1 deň

Cena: 150 € / 1lektor/ 1 workshop (počet lektorov sa upravuje po osobnej konzultácii, cena je dohodou)

Dizajnujeme a zakladáme Prírodnú záhradu

Je to jedinečné miesto na pozorovanie a prežívanie skutočného života. Stromy, rastliny, živočíchy, deti aj dospelí – všetci tu majú svoje miesto pre život, relax, zábavu. Záhrada ukrýva krásu aj tajomstvo.

Dizajnujeme a zakladáme školskú záhradu

Cieľ: Nadizajnovanie záhrady spolu so žiakmi a učiteľmi nielen ako priestoru so záhradnými prvkami a rastlinami, ale najmä ako školskú učebňu rovnocennú s učebňami fyziky, chémie, biológie, jazykov, informatiky

Popis: Environmentálna výchova je prierezová téma, je súčasťou každého predmetu a v záhrade sa to dá to ľahšie uchopiť. Záhradu vytvoríme tak, aby sme v nej mohli učiť tie hodiny, kde sa environmentálna téma prelína s odbornou témou. Záhrada sa stane plnohodnotnou učebňou s vlastným rozvrhom, budú ju navštevovať všetky triedy a všetci učitelia. A postupne všetci zistia, že vonku sa učí najlepšie.

Dizajnujeme a zakladáme Prírodné jazierko

Súčasťou každej záhrady by malo byť 10 % vodnej plochy. Prírodné jazierko ja priestor, ktorý plní niekoľko funkcií – napájadlo pre živočíchy a hmyz, prostredie pre vodné živočíchy a rastliny, miesto pre relax a vzdelávanie. A miesto pre relax. Voda je pre človeka magnetom, tu sa cíti nádherne.

Dizajnujeme a zakladáme Dažďovú záhradu

Zachytávanie dažďovej vody je samozrejmosťou pre každého záhradníka. Dažďová záhrada pozostáva zo záhonov, v ktorých je možné zachytiť dažďov vodu zo striech, asfaltových a betónových plch, nechať ju postupne vsakovať do pôdy, pestovať náročnejšie druhy rastlín a dosiahnuť veľkú druhovú pestrosť nielen rastlín, ale aj živočíchov. Voda je vzácna, patrí do záhrad, zlepšuje klímu.

Dizajnujeme a zakladáme Bylinkovú špirálu

Liečivé rastliny sa objavujú v textoch v každom ročníku a takmer vo všetkých predmetoch. Špirála je zvláštny útvar, ktorý umožňuje pestovať liečivky a koreniny na jednom mieste a vytvorí pre ne vhodné pestovateľské podmienky. Vysadíme najmä tie, ktoré budeme využívať na čaj, bylinkové maslo, masť, olej, tinktúru, repelent, alebo len tak na dochutenie vody v horúcich letných dňoch.

Dizajnujeme a zakladáme Bylinkový labyrint

Zvláštnym útvarom v záhrade je labyrint. Môžeme si ho zostaviť z kameňov, v noci vyložiť sviečkami, trvalo vysadiť liečivými rastlinami. Prechádzka bylinkovým labyrintom je nezabudnuteľným zážitkom očisťujúcim telo aj myseľ.

Vysádzame živý jedlý plot

Záhrada nahrádza čipsy. Deti rady „zobkajú“ kadečo. Vieme, že drobné bobuľové ovocie má vysokú nutričnú hodnotu a pre deti je oveľa väčším lákadlom ako tradičné ovocie rastúce na stromoch a dozrievajúce 1x do roka. Bobuľoviny dozrievajú priebežne počas sezóny, od mája do novembra, vo výškach od niekoľkých centimetrov až do 3 metrov nad zemou. Vrátane jahôd a viniča, samozrejme.

Dlaň plná záhradných inšpirácií

Čítame, skladáme, hráme sa, a ani nezbadáme ako, zrazu poznáme liečivé rastliny, ich účinky a spôsoby použitia. Učebná pomôcka obsahuje maľované plátno s liečivými rastlinami, puzzle, pexeso, príbehy, pracovné listy, ukážku semien liečivých rastlín, recepty a návody na využitie. Súčasťou je brožúrka o vtáčích búdkach a kŕmidlách, hmyzích domčekoch, bylinkovej špirále a prírodnom jazierku.

Sezóna v záhrade je seriál zostavený podľa aktuálnych prác počas roka. Ponúknite svoju záhradu na kurz. Získate nielen informácie, ale aj brigádnikov – účastníkov kurzu, ktorí za sebou zanechajú hotové dielo. Kurz, workshop prispôsobíme vašim potrebám a možnostiam vašej záhrady.

Víkendové kurzy a celodenné workshopy:

Február – Zelenina bez chémie, Výsev a predpestovanie priesad

Apríl – Pestovanie drobného ovocia a viniča v malých záhradách, opory, drôtenky, rozmnožovanie

Marec, Apríl – Zakladanie pareniska, nemeckej kopy, slnečnej pasce

Apríl – Výsadba drevín

Máj, Jún – Budovanie vyvýšených záhonov, Mulčovanie

Jún – Biologická ochrana rastlín

September – Kompostovanie, hnojenie, budovanie a ochrana pôdy

September – Živé ploty, jedlé ploty, vertikálna zeleň

Október – Pestovanie a uchovávanie vlastných semien

Kontaktujte nás, prosím:

info@eviana.sk, paulina.urdova@eviana.sk

+421 902 227 258

www.eviana.sk

http://facebook.com/eviananeziskovka/

alebo TU