Stredné školy

JA a zodpovednosť (voda)

Popis: Cesta vody od zdroja do mora a vplyv človeka na jej znečistenie. Prostredníctvom simulačnej hry „Lov rýb“ zistíme, že zdroj je konečný a sami rozhodujeme o vlastnej budúcnosti. Účastníci navrhnú opatrenia na šetrenie vody a obmedzenie jej znečisťovania.

Cieľ: prevziať osobnú zodpovednosť za znečisťovanie a využívanie obmedzených zdrojov

Doba trvania: 1-2 vyučovacie hodiny

JA a zodpovednosť (odpad)

Popis: Prostredníctvom aktivity „Lov rýb“ pochopíme jedinečnosť našej Zeme, vodu, pôdu a vzduch ako konečné zdroje pre život. Spoločne vytvoríme podmienky pre separovanie a následnú recykláciu, opätovné využívanie vecí a predchádzanie vzniku odpadu.

Cieľ: prevziať osobnú zodpovednosť za každú vec, ktorú sa rozhodneme kúpiť a neskôr vyhodiť

Doba trvania: 1-2 vyučovacie hodiny

Návrhár Príroda

Popis: Dizajn krajiny, prírodná a „umelá“ architektúra, prírodné vzory. Význam tvarov, prúdenie energie, okraje, hranice, susedstvá. Odraz tvarov v ľudskom tele.

Cieľ: využívanie prírodných vzorov pri navrhovaní záhrad

Doba trvania: 1-2 vyučovacie hodiny

Jedzme zodpovedne

Popis: Čo jem? Odkiaľ to pochádza? Koľko skutočne zjem a koľko sa pri tom vyplytvá? Ako moje jedlo mení svet? Horúcou témou sú potravinové míle, virtuálna voda, ekonomika a etika, klimatické zmeny a globálne vzdelávanie.

Cieľ: dosiahnuť zmenu v stravovacích návykoch a spôsobe obstarávania potravín

Doba trvania: 1-2 vyučovacie hodiny

Neželaní votrelci

Popis: Invázne druhy rastlín na našom území, aké podmienky im vytvárame, ako sa nám za to „odmenia“, čo hovorí zákon – a čo robia zodpovední. Riziká pre naše zdravie, riziká pre naše sídla a obydlia.

Cieľ: spoznať invázne rastliny a chrániť naše územie pre pôvodné druhy

Doba trvania: 1-2 vyučovacie hodiny